Ja, het was een gezellige, en naar ik hoop een leerzame wandeling.
Ondanks dat er weinig verse exemplaren waren te vinden en de variatie beperkt was hoop ik dat jullie er iets van hebben opgestoken.
Het is misschien een goed idee dit te herhalen volgend jaar op een echt culinair goed paddenstoelenmoment zodat er ook werkelijk iets valt te plukken.
Groeten, Coen
(Frans, kaasje is heerlijk
Hieronder een lijstje met favorieten en wat fotoos voor de inspiratie
Persoonlijke top tien.
Op basis van culinaire waarde, voorkomen en opbrengst (volgorde met enige willekeur)(namen op basis van standaardlijst 2013).
1a. Gewoon eekhoorntjesbrood (boletus edulis) (veel in bermen met eiken)
1b. Kastanjeboleet (xerocomus badius) (vooral in dennenbossen)
2a. Grote parasolzwam (macrolepiota procera) (in veldjes of bermen)
2b. Knolparasolzwam (chlorophyllum rhacodes) (in bos)
3. Paarse schijnridderzwam (lepista nuda)
4a. Gewone anijschampignon (agaricus arvensis)
4b. Gewone weidechampignon (agaricus campestris) (soms te vinden in paardenweitjes)
5. Gele ringboleet (suilius grevillei) (wegens de plakkerige hoed een uitdaging bij het vervoer en schoonmaak)
6. Grote sponszwam (sparassis crispa)
7. Hanekam (cantharellus cibarius) (was heel schaars maar komt weer terug, blijft lang staan om te plukken, vergaat niet snel)
8. Koeienboleet (suilius bovinus) (culinair wat minder interessant maar soms massaal voorkomend)
9. Parelstuifzwam (lycoperdon perlatum) (moet puur wit van binnen zijn)
10. Reuzenbovist (calvatia gigantea) (grote opbrengst gegarandeerd