Biologische paardenmest aangeboden

Plaats reactie
Marcel
Berichten: 23
Lid geworden op: 05 aug 2019, 19:55

Biologische paardenmest aangeboden

Bericht door Marcel » 09 aug 2019, 11:41

Helaas is de paardenmest niet meer beschikbaar.
In Vlagtwedde wonen paardenliefhebbers, die hun paarden biologisch houden. Voor 't Meezenest gebruik ik deze mest, maar het is teveel voor mij alleen. Als je geïnteresseerd bent in deze mest kun je contact opnemen met mij via een persoonlijk bericht of via e-mail. Je moet zelf met een karretje de mest in Vlagtwedde halen.

Marcel
Laatst gewijzigd door Marcel op 26 jun 2020, 12:55, 1 keer totaal gewijzigd.

MargrietG
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 aug 2019, 11:51

Re: Biologische paardenmest aangeboden

Bericht door MargrietG » 09 aug 2019, 19:45

Hoi Marcel,

Wat leuk dat dit aangeboden wordt. Ik heb wat vragen, die misschien ook voor anderen goed zijn om te weten.
* Allereerst zijn wij nog niet ver in onze kennis over soorten mest. Ik weet vooral dat er allerlei verschillen zijn en ook dat het een voor het ene land beter kan zijn dan het andere. Wat is daarin de rol van paardenmest? Tegenover bijv koeienmest? Of maakt het niet zoveel uit en neem je gewoon wat er beschikbaar is? Wij hebben ook gedacht om misschien de kippen op de moestuin te laten in de winter. Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg bemesting.
* Wij zijn ook benieuwd wat deze mest kost?
* En ook of er bij het opladen misschien iets van een shovel of iets is, of moet dit met de hand er in geschept worden? We zijn nog druk met verbouwen, dus met de hand zou nu nog even teveel werk zijn, die we nog liever in andere projecten steken. Maar mocht het met mechanische hulp kunnen, dan hebben wij misschien wel interesse.

Groetjes, Margriet

Marcel
Berichten: 23
Lid geworden op: 05 aug 2019, 19:55

Re: Biologische paardenmest aangeboden

Bericht door Marcel » 09 aug 2019, 20:11

De paardenmest is kostenloos op te halen. Het moet wel met de hand geschept worden Het zijn liefhebbers, net als wij allemaal. Het is geen bedrijf.

Wat betreft welke mest je het beste kunt gebruiken: mijn stelregel is heel simpel. Gebruik wat voor handen is. Dat geldt niet alleen voor mest, maar eigenlijk voor van alles. Wat de omgeving te bieden heeft is vaak te verkiezen boven wat je van ver moet laten aanvoeren.
Je kunt hele theoriën bedenken over welke mest een betere samenstelling heeft voor jouw type grond, maar dan kom je of op het terrein van de meningen of bij de wetenschap terecht. Hat laatste is bijzonder interessant, dat wel. Dan laat je bodemmonsters nemen, doe je analyses en lees je heel veel wetenschappelijke studies. Maar persoonlijk kies ik voor een mooie laag paardenmest op mijn tuin en steek ik mijn handen liever in de aarde, dan mijn neus in de boeken.

Kippen op de tuin in de winter (of zelfs jaar rond) is natuurlijk heel goed. Ze bestrijden onkruid en bemesten tegelijkertijd. En als je werkt met een intensieve manier van houden met behulp van een kippentractor (chicken tractor - zoek maar eens op), dan is het misschien wel voldoende voor een vruchtbare tuin.

Marcel

MargrietG
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 aug 2019, 11:51

Re: Biologische paardenmest aangeboden

Bericht door MargrietG » 20 aug 2019, 11:22

Dank je wel voor je antwoorden. Met kippen het jaar rond bij je tuin ben ik bang dat ze mijn groenten of bloemen zouden aanvreten. Of doen ze dit niet? Want sla eten ze soms ook als ik hen dit geef.

Paardenmest laat ik dan nog even gaan. Mochten we er een keer ruimte voor zien om het te scheppen, dan neem ik contact met je op. Bedankt.

Plaats reactie